Veteranen gratis toegang op vertoon van de veteranenpas! Of zie het als twee voor de prijs van één als je met gezelschap gaat!
KEIZER bron collectief Ludvik In KEIZER volgen we de leider van een land dat in een uitzichtloze oorlog verkeert. Als de Keizer besluit dat al zijn onderdanen moeten vechten tot er niemand meer over is, komt de Dood in opstand. Hij weigert nog langer zijn werk te doen, waardoor er niemand meer sterft. Wat gebeurt er als de balans tussen leven en dood verdwijnt? KEIZER is een bewerking van Viktor Ullmanns kameropera ‘Der Kaiser von Atlantis’. Dit meesterwerk, met een nieuwe Nederlandse tekst door Jibbe Willems, belicht de absurditeit van macht, de strijd tussen goed en kwaad, en de menselijke veerkracht in tijden van onderdrukking. In deze productie krijgt het klassieke verhaal een eigentijdse twist, waarin de opera zijn satirische randje terugkrijgt. Met nieuwe arrangementen, nieuwe muziek en een Nederlandse vertaling maakt Ludvik een opera over leven en dood. Deze satirische kameropera zal in de Balkonzaal van Musis spelen, in een intieme setting waarin het publiek dicht op de huid van de performers zit. KEIZER is een samenwerking tussen Musis & Stadstheater Arnhem en Collectief Ludvik. Samen bewerken zij ‘Der Kaiser von Atlantis’, dat is geschreven terwijl de componist en librettist gevangen zaten in Theresienstadt. Ook Musis heeft een connectie met de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw deed destijds dienst als ontspanningsruimte voor Duitse soldaten. KEIZER is onderdeel van de Airborne herdenking, waarin de Slag om Arnhem wordt herdacht. Voor veteranen Kaarten kun je bestellen via deze link bij Musis, kies bij tickets 'gratis' de meest rechtse optie in het overzicht. Bij aankomst in Musis dien je je veteranenpas te vertonen. Voor je gezelschap kies je een gewoon ticket. Voor burgers Jij wil graag naar deze voorstelling en je wil graag een veteraan meenemen! Goed idee! Ook dan. Kaarten kun je bestellen via deze link bij Musis, kies bij tickets 'gratis' de meest rechtse optie in het overzicht voor de veteraan en koop je eigen ticket. Bij aankomst in Musis dient de veteraan een veteranenpas te vertonen, dus vergewis je er van dat deze in bezit is. Speeldata en tijden: 7 september – 20.30 8 september – 15.00 11 september – 20.30 14 september – 20.30 15 september – 15.00 18 september – 20.30 21 september – 19.30 22 september – 15.00 Bron Musis In Keizer volgen we de leider van een land dat in een uitzichtloze oorlog verkeert. Als de Keizer besluit dat al zijn onderdanen moeten vechten tot er niemand meer over is, komt de Dood in opstand. Hij weigert nog langer zijn werk te doen, waardoor er niemand meer sterft. Wat gebeurt er als de balans tussen leven en dood verdwijnt? In deze productie krijgt het klassieke verhaal een eigentijdse twist, waarin de opera zijn satirische randje terugkrijgt. Met nieuwe arrangementen, nieuwe muziek en een Nederlandse vertaling maakt Ludvik een nieuwe opera over leven en dood. Deze satirische kameropera speelt in de Balkonzaal van Musis, in een intieme setting waarin het publiek dicht op de huid van de performers zit.
0 Opmerkingen
Door Adriënne Huizer, thuisfront van jonge veteraan Peter Lenters Het was heel mooi om hier bij aanwezig te zijn. Bijzonder om te zien hoe iedereen ongelofelijk geroerd was door het treffende werk voor Jim en zijn thuisfront, geschilderd door Def-P (Pascal Griffioen). Bijzonder omdat het hele project #HelmenVolVerhalen heel bijzonder is. Het verhaal van de veteraan staat voorop, maar bij heel veel kunstwerken hand in hand met het thuisfront. Officieel ben ik dat ook, thuisfront. Ik ben de partner van een veteraan. Alleen ik ben van na de missie. Ver na de missie, ruim elf jaar om precies te zijn. Lang heeft ‘thuisfront’ gevoeld als een mal waar ik niet in pas, hoe ik dat ook probeerde. Op heel veel plekken in deze wereld voel ik me niet op mijn plek. Dat gaat sinds een paar jaar wat beter. En bij Helmen Vol Verhalen heb ik voor het eerst echt het gevoel dat wij als thuisfront er ook mogen zijn. Natuurlijk draait het, terecht, nog steeds om de veteraan. Het thuisfront komt daarbij alleen voor mij gevoelsmatig niet op het derde plan, maar staat er naast. Zoals een man of vrouw naast zijn of haar partner staat. Dank Amy van Son voor je prachtige werk🙏🏼 "Bij Helmen Vol Verhalen heb ik voor het eerst echt het gevoel dat wij als thuisfront er ook mogen zijn." Adriënne Huizer, thuisfront van jonge veteraan Peter Lenters Bron: LinkedIn 'Three Points' We onthulde op 't Nest (de werkplaats van Diederick Kraaijeveld en Rob Romarius) in Hilversum het kunstwerk 'Three Points' gemaakt door Def Paintings voor jonge veteraan Jim Bremen.
Door Amy van Son Een unicum, want de eerdere werken werden in Corona tijd onthuld, waarbij we vaak maar met z'n vieren aanwezig mochten zijn. In een bijzonder fijn gezelschap met alleen maar zeer betrokken mensen viel het doek en stonden we minutenlang in stilte te wachten tot Jim reageerde. De impact was zo groot dat sommigen, hoewel het niet hun verhaal was maar de emotie zo voelbaar waren even een stapje naar buiten maakten. Met Jim's partner, Imke die zijn missies niet 'meemaakte' maar wel de consequenties heeft gedragen van die missies stonden we samen te kijken omringd door alle fijne gasten, hoe veteraan en kunstenaar uitwisselden over wat we allemaal zagen. Een militair leven en de impact daarvan gevat in een kunstwerk. De ontlading was groots. Het was een prachtige middag samen met team #HelmenVolVerhalen voor deze match met Marlies Rothoff, Lars Asscheman en Milon Abrahamse. Weer deden we die eerste stap voorwaarts. Dit project mag nooit ten einde komen, dat wist ik nu zeker. Mee op missie door de kunsten. De officiële foto's volgen spoedig. Deze deel ik graag gemaakt door Esther van Dijk-Nikolic, die met het oog voor momentum en als fotograaf, dit moment vastlegde. Het was een dag om nooit te vergeten. Op 11 oktober viert het slagwerkensemble van de Philharmonie Sittard haar 70-jarig jubileum in het Toon Hermans Theater Sittard met een thema dat op haar lijf staat geschreven: emoties. Al 70 jaar verzorgt dit gezelschap van straat tot podium enerverende slagwerkmuziek dat allerlei emoties en gevoelens opwekt. Hoogste tijd om een avond te vullen met muziek die niet alleen emoties en gevoelens zal opwekken, maar ook over emoties en gevoelens gaat: Pheelings. Help ze thuiskomen is gekozen als begunstigde en heeft speciaal voor deze avond een aanvullend programma rond het thema van PTSS. Het slagwerkensemble van de Philharmonie Sittard, in samenwerking met koperblazers van de Phil, slagwerkers van St. Michaël Thorn, fluitkwintet Sfyria, sopraan Claudia Couwenbergh en singer-songwriter Linda Zijlmans nemen u mee in een verkenningstocht door alle emoties. Er zal speciale aandacht zijn voor de mentale aandoening PTSS. Na de pauze geeft de Marinierskapel der Koninklijke Marine een veelzijdig concert. De Marinierskapel is een van de drie professionele harmonieorkesten van de Nederlandse Krijgsmacht. Mis dit niet! Koop uw kaarten hier! Bron: http://helpzethuiskomen.nl Helmen Vol Verhalen Foto Expositie Tijdens dit bijzondere concert is voor, tijdens en na ook de foto expositie van Helmen Vol Verhalen te bezoeken in het Toon Hermans theater in Sittard.
Door verhalend journalist Marlies Rothof
Zo. Net terug van vakantie en ik heb het gevoel dat er weer een hoop te communiceren valt. In de zomer komen alle plannen die je in je hoofd had en projecten waar je mee bezig bent geweest als puzzelstukjes op hun plek. Het is nu tijd voor het eerste puzzelstukje, dat vlak voor de Vierdaagsefeesten opeens weer vorm kreeg. Ik ben weer mee op missie met Helmen vol Verhalen. Een project waar ik vaker voor geschreven heb en dat de aandacht vestigt op de jonge veteraan. De veteranen die van de oorlog in Libie, tot de oorlogen in Afghanistan en Irak voor Nederland en de VN hebben gediend. Belangrijk, hun verhalen. Vooral in het jaar dat het herdenken van 80 jaar vrede in Nederland wordt herdacht. De gedachte achter herdenkingen is dat we zoiets als de Tweede Wereldoorlog nooit weer willen laten gebeuren. Daarom gaan jonge mensen mee op missie naar gebieden waar er oorlog is. Om daar een bevrijder of op andere manier wellicht een helpende hand te zijn voor de lokale bevolking. En ja, soms pakt dat niet uit zoals gehoopt. De verhalen van deze veteranen geven een inkijkje in wat oorlog is en wat het met een mens doet. En wat het is om op missie te zijn, ver van huis. Zo ook het verhaal van Jim, wat ik mee mocht ophalen en wat ik mocht schrijven. Aankomende weken worden de laatste puntjes op de i gezet. Ook weer een verhaal dat schuurt en jeukt. Waar je stil van wordt. Wat het vertellen waard is, niet alleen in letters op papier, maar ook op doek. Omdat af en toe woorden gewoon niet toereikend zijn en een kunstwerk het gevoel achter het verhaal vaak perfect weergeeft. Want dat is wat Helmen vol Verhalen doet: Het verhaal van de jonge veteraan gieten in een kunstwerk. Zodat de veteraan en zijn verhaal voor heel even in de spotlight staan. Om dit alles voor elkaar te krijgen, is er een crowdfundactie opgezet. Zodat het verhaal kan worden uitgebracht en in de tweede druk van het boek van Helmen vol Verhalen kan worden toegevoegd. Dat het doek en de kunstenaar kunnen worden bekostigd, maar ook de fotograaf en de videograaf én natuurlijk onze projectleider. Ga jij mee op missie en help jij het verhaal van deze veteraan thuisbrengen? |
Volg hier alles overHelmen Vol Verhalen Archieven
September 2024
Categorieën
Alles
|